utorok 14. júna 2016

Recept: Mrežovaný jablkovo-ríbezľový koláč

Po dlhšej dobe vás opäť zdravím. Prečo bola neplánovaná pauza sa dozviete v pomerne dosť blízkej dobe. ale dnes sa nezdržiavajme a poďme na to. Pripravila som si pre vás ďalší recept a to na mriežkovaný jablkovo-ríbezľový koláč. Pre mňa je tento koláč veľmi chutná a nenáročná dobrota. Vďaka kombinácií jabĺk a ríbezlí je veľmi svieži a priam stvorený na toto letné obdobie. Je pravda, že je stvorený asi na každé ročné obdobie, pretože voľba ovocia je iba na vás. Tak poďme sa pozrieť ako si túto mňamku môžme pripraviť.


Na prípravu budeme potrebovať:
300g polohrubej múky
80g masla
60g cukru
1 vajce
125ml mlieka
prášok do pečiva
štipku soli
jablká
ríbezle
práškový cukor na posypanie

Ako prvé si zmiešame múku a prášok do pečiva. Pridáme mlieko, maslo, vajce a cukor a všetko spolu vypracujeme v hladké cesto. Cesto necháme oddýchnuť asi na hodinku v chladničke. Po hodine si cesto vyberieme a necháme ho asi 5 minút v izbovej teplote. Nasleduje samotná tvorba koláča. Z cesta si odkrojíme 1/4, ktorú použijeme na tvorbu mriežok, zvyšok cesta vyvaľkáme a položíme ho na maslom potretý plech. Nesmieme zabudnúť na to, že cesto musí mať okraje, pretože musíme mať miesto pre ovocie. Jablká pokrájame na plátky a postupne ich ukladáme na cesto v plechu. Nezabudnite po každej vrstve dať trochu cukru, môžete použiť aj škoricový cukor aby to dostalo tú prekrásnu vôňu. Na úplný vrch dáme ríbezle. Ja som použila zmrazené. Dajte ich tam od oka, podľa toho ako to uznáte za vhodné a pravdaže nezabudnite posypať cukrom. Zo zvyšku cesta si vytvoríme mriežky, ktoré dáme na vrch koláča. Prípadne môžte pustiť uzdi fantázie tak ako ja a vytvoriť si tam napríklad mašličky. Je to iba na vás. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. Keď je koláč pekný zlatistý tak ho vyberieme a necháme vychladnúť. Posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať.
Ak máte cez leto chuť na nejaký svieži koláč, jednoznačne vyskúšajte tento.

Dúfam, že sa vám článok páčil a prajem vám príjemný zvyšok dňa.

Alexandra

Aký je váš obľúbený letný koláč ?

4 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Je naozaj veľmi chutný :) Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  2. Mňaaaaam tak ten vyzerá výborne! Teraz som naň dostala chuť! :D Budem musieť ísť do kuchyne a nájsť niečo sladké ako náhradu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento pocit poznám :D Jednoznačne odporúčam vyskúšať :) Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť

Sleduj ma na Instagrame